bildet viser en mann og en bil

40-vuotisen toiminnan salaisuus

Tammikuussa 2022 Trysil RMM AS on toiminut 40 vuotta. Toimitusjohtaja Jon Kjetil Jutulstad kuvaa jännittäväksi matkaa, joka on johtanut yrityksen tähän päivään lisääntyvine kansainvälisine toimintoineen.

Tarinan paras osa lienee se, että alkuperäinen perustaja Geir Storjordet voi seurata yrityksen toimintaa ja laitteiden kehitystä naapuritontilla sijaitsevasta kodistaan tänäkin päivänä.

”Työskentelin oslolaisessa yrityksessä, jossa tutustuin tiemerkintäkoneisiin ja niiden kanssa toimimiseen. Jonkin ajan päästä päätin muuttaa takaisin kotikaupunkiini Trysiliin”, Storjordet muistelee.

Geir Storjordet
Geir Storjordet

Matka alkaa

Kun Storjordet muutti takaisin Trysiliin 70-luvun loppupuolella, hän perusti Trysil RMM:n. Seuraavana kesänä, kun toimisto oli vielä makuuhuoneessa, hän sai yllättäen yhdentoista tiemerkintäkoneen tilauksen. Tässä vaiheessa toiminta lähti todella liikkeelle, ja hänen oli palkattava useita työntekijöitä tilauksen toimittamiseksi.

”Silloiset koneet olivat pienempiä verrattuina tämän päivän massiivisiin tiemerkintäautoihin, ja onnistuimmekin rakentamaan kaikki tilatut koneet vuodessa. Työtä tein lähes vuorotta. Myöhemmin rakensin uuden talon, ja sain viimeinkin kunnolliset toimistotilat. Kodinhoitohuoneesta tuli ’paperihuone’, jossa oli kopiokone”, kertoo Storjordet hymyillen.

”Toimitin tiemerkintäkoneita Norjan ulkopuolelle jo 1982, ensin Islantiin ja Färsaarille. Pian tämän jälkeen sain asiakkaita Romaniasta ja Neuvostoliitosta, sittemmin myös Ruotsista ja Suomesta”, Storjordet kertoo.

Trysil Road Marking Machine in the Faroe Islands in 1988
Trysil Road Marking Machine in the Faroe Islands in 1988

Keskittyminen tuotteiden laatuun

Vuodet Trysil RMM:n ohjaksissa ovat suoneet Storjordetille paljon tarinoita, alkaen valaanpyynnistä TV-esiintyjäksi Färsaarilla, vain pari mainitaksemme. Geir Storjordet möi yrityksensä 1997 ja jäi eläkkeelle.

Pysyminen 40 vuotta alalla on saavutus, eikä aina ole ollut helppoa. Jon Kjetil Jutulstad uskookin, että yksi avaintekijöistä jatkuvaan toimintaan on Trysil RMM:n ammattitaitoisuus ja keskittyminen omaan osaamiseen, sen kehittämiseen ja uusiin innovaatioihin.

”Emme ole koskaan ollut yritys, joka tekee menestyäkseen vähän kaikkea. Sen sijaan haluamme pysytellä valitsemallamme tiellä ja tehdä sitä, missä tiedämme olevamme hyviä kehittäen samalla uusia innovatiivisia ratkaisuja”, Jutulstad sanoo. ”Uskon, että tämä todellakin näyttää, kuinka kaikki on mahdollista, jos vain yrittää ja haluaa asiaa tarpeeksi.”

Kun Jutulstad tuli yritykseen, hän yllättyi siitä, että koko prosessi tehtiin Trysilin metsissä. Toimisto- ja tuotantotilat ovat kokeneet monta muutosta ja laajennusta vuosien aikana, kun yrityksen kasvu on vaatinut lisätilaa.

”Olemme toimineet samalla paikalla jo 40 vuotta. Minulla onkin tapana sanoa, että olemme Trysilin parhaiten varjeltu salaisuus; aluehan on tunnettu parhaiten luonnosta ja laskettelukeskuksistaan”, Jutulstad hymyilee.

(Picture) Trysilissä tehty märkämaaliauto 1980-luvun puolivälissä

Solvent paint truck manufactured in Trysil in the mid 80’s
Solvent paint truck manufactured in Trysil in the mid 80’s

Laadun pitkä historia

 

Toimiminen vuosikymmeniä samalla alalla on antanut Trysil RMM:lle mahdollisuuden keskittyä omaan tekemiseen ja kehittää toimintatapoja ja tuotteita. Laatu on tuonut asiakkaita useista maista, ja kansainvälinen kysyntä on alue, jota Trysil RMM haluaa kehittää edelleen.

”Nyt voimme nähdä, että asiakkaat ympäri maailmaa arvostavat tekemistämme, ja on hienoa olla mukana siinä kehityksessä”, Jutulstad sanoo.

Ehkä yksi parhaista Trysilin laatua kuvaavista esimerkeistä on se, että nyt rakennetaan uutta tiemerkintäautoa Färsaarille korvaamaan Geir Storjordetin aikoinaan toimittamaa autoa. Edellinen auto on siis merkinnyt teitä Färsaarilla 33 vuotta.

Geir Storjordet asuu edelleen aivan tuotantotilojen vieressä, ja hän pitää itsensä ajan tasalla yrityksen toiminnasta ja sen kehittymisestä. Jutulstad sanoo 90-vuotiaan Geirin poikkeavan usein mönkijällään heitä tervehtimässä.

”Uskon tehneeni hyvää työtä, ja Trysilin saaneen hyvän maineen. Kerran osallistuessani alan messuille, toisen valmistajan edustaja tuli kertomaan, ettei hänellä ole syytä yrittää myydä koneita Norjaan, koska kuitenkin kaikki haluavat tehdä kauppaa kanssani”, nauraa Storjordet.

(picture) Itseliikkuva tiemerkintäkone Norjassa 60-luvulla

Self-propelled road marking machine operating in Norway in the 60’s
Self-propelled road marking machine operating in Norway in the 60’s

 

Klikkaa Trysilin aikajanalle